Itāļi, kuri dodas uz ārzemēm, lai iegūtu bērnu, izmantojot surogātmātes pakalpojumus, tagad riskē ar naudas sodu un ieslodzījumu. Šādu likumprojektu pieņēmis Itālijas Senāts, ko ierosinājusi premjerministres Džordžas Meloni valdošā partija.

Parlaments šo priekšlikumu apstiprināja jau aizvadītā gada jūlijā. Par likumu nobalsoja 84 senatori, bet pret - 58 senatori. Līdz ar Senāta apstiprinājumu ir pārvarēts pēdējais šķērslis, un priekšlikums kļūst par likumu. Surogātmātes prakse Itālijā ir aizliegta kopš 2004. gada. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem un naudas sodu līdz vienam miljonam eiro. Likumprojekta iniciatori vēlas arī noteikt, ka par noziegumu tiek uzskatīts tas, ka itāļi izmanto surogātmātes pakalpojumus ārvalstīs, kur tas ir likumīgi.

Likums ir daļa no premjerministres Džordžas Meloni “par ģimeni” programmas. Likumprojekta pieņemšana ir Meloni uzvara, kura 2022. gada aprīlī, būdama parlamenta deputāte, iniciēja līdzīgu priekšlikumu. Šis likumprojekts tika noraidīts, taču Meloni turpināja cīnīties pret surogātmātes praksi, nosaucot to par “necilvēcīgu praksi”, kas pret bērniem izturas kā pret “lielveikala precēm”.