Daudz pāru mūsdienās savu kopdzīvi uzsāk jau pirms laulībām, taču šāda pieeja bieži vien rada sarežģījumus attiecībās. Socioloģiskie pētījumi liecina, ka, pretēji sabiedrībā valdošajam uzskatam, kopdzīve pirms laulībām ir saistīta ar lielāku šķiršanās risku.

Psiholoģe Galēna Rodasa, kas pēta attiecības starp jauniešiem, norāda, ka lielākas pieredzes iegūšana saistīta ar mazāk laimīgu laulību vēlāk. “Mēs atklājām, ka cilvēki, kuri iepriekš bija precējušies, cilvēki, kuri pirms tam dzīvoja kopā ar draugu vai draudzeni un kuriem pirms laulībām bija vairāki seksuālie partneri, pēc tam pieredzēja zemāku laulības kvalitāti,” stāsta psiholoģe. Kā iespējamos iemeslus viņa min, piemēram, pastāvīgo salīdzināšanu un iepriekšējo neveiksmīgo attiecību traumējošo pieredzi.

Arī socioloģijas profesors un Virdžīnijas universitātes Nacionālā laulību projekta direktors Bredfords Vilkokss savā pētījumā parāda, cik daudz efektīvāks ir tā dēvētais tradicionālais modelis. “Daudzi jaunie cilvēki šodien uzskata, ka kopdzīve ir arī veiksmīgu laulību balsts, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc vairāk nekā 70% no tiem, kuri šodien apprecas, dzīvo kopā pirms laulībām,” norāda profesors. Taču novērojumi liecina, ka amerikāņi, kuri pirms laulībām dzīvo kopā, retāk ir laimīgi precējušies un biežāk šķiras. Pāriem, kuri pirms laulībām dzīvoja kopā, bija par 15% lielāka iespēja šķirties nekā tiem, kuri kopā nedzīvoja.

Pētnieks Bredfords Vilkokss uzsver: “Vispārpieņemtā gudrība paredz, ka laikā līdz 30 gadu vecumam vispirms jākoncentrējas uz izglītību, darbu un izklaidi, bet jāprecas pēc tam. Tas esot labākais ceļš, kā maksimāli palielināt izredzes veidot spēcīgu un stabilu ģimenes dzīvi. Taču pētījums atklāj pavisam citu ainu, vismaz ticīgiem pāriem – kopdzīves novērtēšana un savu attiecību apveltīšana ar svētu nozīmi, šķiet, maksimāli palielina izredzes būt stabili un laimīgi precētiem.”