Meža vidū, aptuveni 12 kilometrus no Kurmenes, Bauskas novada kaimiņos – Aizkraukles novada Mazzalves pagastā – atrodas Kankaļu Svētā Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīca, kurā sācis kalpot Skaistkalnes un Kurmenes draudzes prāvests Andrejs Mediņš.

Nelielā koka baznīciņa daudzus gadus stāvējusi tukša, vien reizi gadā, 24. jūnijā tā saposta Svētā Jāņa Kristītāja dzimšanas svētku svinībām un kapusvētkiem. Šogad par baznīcas un apkārtnes sakopšanu interesi izrādījis priesteris Andrejs Mediņš, un no 16. jūnija Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis nozīmējis viņu par Kankaļu draudzes prāvestu, ziņo draudze.

Līdz šim baznīcā jau veikta interjera sakopšana – griestu un sienu vecā apmetuma noņemšana, slīpēšana, altāra sakopšana, vecās krāsns demontāža, lustras iekāršana. Tā kā šajā vietā nav elektrības, apgaismojumam izmanto sveces, arī jaunajā lustrā. Noslīpētajām sienām vietām cauri var redzēt ārpusi, jo senie baļķi savu mūžu jau ir godam nokalpojuši. 1870. gadā ēka sākotnēji uzcelta kā kapu kapela, vēlāk paplašināta un pirms 100 gadiem – 1923. gada 24. jūnijā iesvētīta kā baznīca.

Mediņš ir iecerējis atjaunot kapsētas vaļņus, turpināt baznīcas atjaunošanu un apkārtnē izveidot tādas kā eremītu apmešanās vietas, kur bez elektrības un sadzīviskām ērtībām svētceļnieki varētu pavadīt laiku klusumā, pārdomās un lūgšanās. Ir arī plānots, ka baznīcā notiks dievkalpojumi vismaz reizi mēnesī.