Vai Īlona Maska dibinātais uzņēmums Neuralink ir solis nākotnē vai drauds cilvēcei?Uzņēmuma mērķis ir līdz 2024. gada beigām implantēt mikroprocesoru 11 cilvēku smadzenēs, bet līdz 2030. gadam veikt vairāk nekā 22 200 operāciju. Galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkiem ar invaliditāti vai neiroloģiskām saslimšanām atgūt mobilitāti un komunikāciju. Iespējams, tas arī paver ceļu simbiotiskām attiecībām ar mākslīgo intelektu.

Monētas lieluma ierīci ievieto galvaskausā, veicot minimāli invazīvu operāciju, un tā mijiedarbojas ar neironu kopām, kas tiek aktivizētas, kad cilvēks vēlas kustināt kādu ķermeņa daļu vai domāt par kādu vārdu. Saskaņā ar Neuralink sniegto informāciju implants jau ir uzrādījis veiksmīgus rezultātus izmēģinājumos ar dzīvniekiem - pērtiķiem, aitām un cūkām, un ir saņēmis ASV veselības aizsardzības iestāžu apstiprinājumu, lai sāktu klīniskos izmēģinājumus ar cilvēkiem. Neuralink projekta mērķis ir ne tikai palīdzēt slimajiem, bet arī izpētīt cilvēku un mākslīgā intelekta sinerģijas potenciālu. Šī vīzija ir izraisījusi strīdus un debates zinātnieku, ētikas un reliģiskajās aprindās, radot jautājumus par šīs tehnoloģijas riskiem un ieguvumiem.

Šīs tehnoloģijas skeptiķi brīdina par iespējamiem smadzeņu implantu manipulācijas draudiem, kas varētu apdraudēt lietotāju drošību, privātumu un autonomiju. Viņi komentē: "Kas kontrolēs šo ierīču ģenerētos datus, kādi būs drošības pasākumi, lai novērstu to ļaunprātīgu vai komerciālu izmantošanu, un kāda ietekme tam būs uz attiecībām starp indivīdiem un starp indivīdiem un Dievu? Mēs nevaram ļaut tehnoloģijai mūs aizvest, kur tā vēlas, bet mums tā ir jāizmanto atbildīgi un ar apdomu, ņemot vērā cilvēciskās un kristīgās vērtības, kas mūs definē kā personas, kas radītas pēc Dieva tēla un līdzības."