Paivi Rāsanena, Somijas parlamenta deputāte, kura kļuvusi par vienu no vārda brīvības ikonām Eiropā, viesosies Latvijā un piedalīsies jau nākamnedēļ gaidāmajā starptautiskajā konferencē “Cilvēka un ģimenes identitāte šodien un mūžīgi”.

Pirmo reizi mūsu vēsturē par krimināllietu tapis gadījums, kur tiesai jālemj vai ar Bībeli saistītu tekstu drīkst publiskot un vēl vairāk – vai tam drīkst publiski piekrist. Paivi pārliecība ir – “Ja agrīnie kristieši no savas ticības neatteicās pat lauvu bedrē, kamdēļ man tas būtu jādara tiesas zālē?” Paivi bija ievietojusi tvītu, kurā jautājuma formā adresēja ziņu savas luterāņu baznīcas vadībai, kas bija parakstījusies par “Pride 2019” finansiālu atbalstu. Viņa atceras, ka “tvīta galvenais saturs bija fotoattēls no Bībeles, Romiešiem 1:24-27.” Pret sievieti tika izvirzītas trīs apsūdzības “etnisko aģitāciju” pret minoritāšu grupu. Apsūdzību papildināja atsauces uz 2004. gada izdoto brošūru ar nosaukumu “Vīrietis un sieviete, Viņš tos radīja”, un – jau 2019. gadā izskanējušo radio diskusiju, kurā tika apspriests, ko Jēzus domā par homoseksuāļiem. Īsi pēc apsūdzības viņa komentēja: “Jūtos tik nereāli, ka esmu krimināli apsūdzēta par to, kam dziļi ticu un ka tas notiek manā valstī, kurai ir ļoti dziļas reliģijas un vārda brīvības saknes.” Šobrīd valsts apsūdzība pret Somijas parlamentārieti un bīskapu Pohjolu turpinās, neskatoties uz to, ka apelācijas tiesa vienbalsīgi apstiprināja spriedumu “nav vainīgs”. Prokuratūra joprojām pieprasa desmitiem tūkstošu lielu naudas sodu un cenzēt deputāta Bībeles tvītu.

Paivi Rāsanenu būs iespēja satikt klātienē konferencē “Cilvēka un ģimenes identitāte šodien un mūžīgi” 23.-24. februārim, kur viņa ieradīsies kopā ar savu vīru Nīlo Pekka Rāsanenu. Abu laulībā izaudzināti pieci bērni, un sagaidīts jau divpadsmitais mazbērns.