Grieķijas parlamentā ceturtdien notiks balsojums par likumprojektu, kas atzīs viendzimuma laulības. Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis uzstāj, ka visiem pilsoņiem ir jānodrošina vienādas tiesības. Savukārt pret viendzimuma laulību atzīšanu iestājas pareizticīgo baznīca un galēji labējie politiķi.

Grieķijā kopš 2015. gada spēkā ir kopdzīves likums, kas ļauj viendzimuma pāriem reģistrēt savas attiecības, taču premjerministra Kirjaka Micotaka centriski labējā valdība vēlas pilnīgu viendzimuma pāru atzīšanu. Micotakis uzskata, ka viendzimuma laulību atzīšana būs solis tuvāk lielākai sociālajai vienlīdzībai. Savukārt sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka aptuveni puse Grieķijas iedzīvotāju atbalsta viendzimuma laulību atzīšanu, bet tik pat daudzi to neatbalsta.

Nedēļas nogalē galvaspilsētā Atēnās vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās demonstrācijā pret viendzimuma laulību atzīšanu. Klātesošos uzrunāja pazīstami galēji labēji politiķi un pareizticīgo baznīcas garīdznieki. Baznīca uzsver, ka viendzimuma laulību atzīšana nopietni apdraudēs tradicionālās ģimenes. Priesteris Joannis Fotopuluss atgādina, ka "ģimenē ir nepieciešams tēvs un māte, lai bērniem būtu līdzsvarota audzināšana, lai viņi būtu produktīvi un pēc tam varētu veidot savas ģimenes.” Pareizticīgo baznīca ir pret šo likumprojektu, uzsver Fotopuluss.

Šī brīža prognozes liecina, ka par spīti iebildumiem, parlamenta vairākums likumprojektu atbalstīs. Ja tā notiks, tad Grieķija kļūs par pirmo pareizticīgo valsti, kur ir atzītas viendzimuma laulības. Šis likums arī ļaus viendzimuma pāriem adoptēt bērnus. Jau 15 no kopā 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm ir legalizējušas viendzimuma laulības. Tās ir atļautas 35 pasaules valstīs.