Socioloģe Šaunti Feldhana (Shaunti Feldhahn) ir atspēkojusi mūsdienu mītu, ka Amerikas Savienotajās Valstīs tiek šķirta puse no noslēgtajām laulībām. Feldhana ir veikusi plašu pētījumu astoņu gadu garumā un atklājusi, ka šķirto laulību skaits nepārsniedz 25%.

Pētniece atzīst, ka pati sākotnēji ticējusi vietējo daudzo statistikas biroju datiem, taču sākusi ievērot rādītāju neatbilstību. Izpētes darbs prasījis astoņus gadus, jo tas ir sarežģīts uzdevums – statistikas datos nav viena noteikta izejas punkta.

Feldhana ir atklājusi, ka "septiņdesmit viens procents cilvēku joprojām ir precējušies ar savu pirmo dzīvesbiedru”. Atlikušajos divdesmit deviņos procentos tiek ieskaitīti arī tie, kas bija precējušies 50 gadus, bet viņu laulātais ir miris. Līdz ar to tiek secināts, ka faktiskais laulības šķiršanas gadījumu īpatsvars nepārsniedz 25%.

1972. gadā ASV tiesas sāka šķirt laulības bez īpaša iemesla un tas izraisīja “šķiršanos eksploziju”. Toreiz demogrāfi noraizējušies izteica prognozes, ka tas veicinās laulību šķiršanas gadījumus līdz 50%. Taču jau pēc dažiem gadiem, 1980. gadā, šķirto laulību skaits sāka samazināties un prognozes nekad nav piepildījušās, skaidro Feldhana. Saskaņā ar “Forbes” apkopoto statistiku katru gadu apprecas vairāk cilvēku, nekā šķiras. Feldhana arī atspēkojusi mītu, ka augsts šķiršanās rādītājs ir starp tiem, kas apprecējušies vēlreiz pēc laulības šķiršanas vai laulātā nāves.

Savu pētījumu Šaunti Feldhana ir apkopojusi grāmatā “The Good News About Marriage: Debunking Discouraging Myths about Marriage and Divorce” (“Labas ziņas par laulību: Atmaskojot biedējošos mītus par laulību un šķiršanos”).