ASV 10. apgabala apelācijas tiesa 9. februārī, aizstāvējusi amerikāņu tiesības runāt un piedalīties asociācijās anonīmi un bez pienākuma izpaust valdības pieprasīto informāciju.

Tiesas lietā “Speech First v. Shrum” Oklahomas štata universitātes amatpersonas pārkāpa studentu konstitucionāli aizsargātās tiesības, ieviešot neskaidru un pārāk vispārēju politiku, kas cenzē studentu runu, pamatojoties uz viņu uzskatiem. Speech First (organizācija, kas aizstāv runas brīvību) iesniedza prasību tiesā vairāku anonīmu studentu vārdā, kuri baidījās no personīgi vērstas atbildes reakcijas. Taču vietējā apgabaltiesa pieprasīja, lai Speech First organizācija atklātu šo biedru identitāti, ja tā vēlas turpināt lietu. Tomēr 10. apgabala apelācijas tiesas spriedums aizsargāja Speech First biedru tiesības runāt un piedalīties asociācijās anonīmi.

ASV neatkarības deklarācijas "pirmais grozījums aizsargā amerikāņu brīvību runāt un biedroties anonīmi, un valdība nevar kategoriski piespiest studentu organizācijas publiski atklāt savu biedru sarakstus," teica ADF akadēmiskās brīvības centra juridiskas konsultants Metjū Hofmans.

"Desmitā apgabala apelācijas tiesas spriedums nodrošina, ka studenti var bez bažām turpināt apstrīdēt antikonstitucionālu universitātes politiku un administratīvu cenzūru. Šī ir liela uzvara vārda brīvībai un studentiem visā valstī," sacīja Viks Bernsons, Young America's Foundation viceprezidents un galvenais padomnieks.

*Amerikas Savienoto Valstu federālo tiesu sistēmā valsts ir sadalīta 13 tiesu apgabalos, no kuriem katrs aptver noteiktu ģeogrāfisko reģionu. Desmitais apgabals aptver federālās tiesas Kolorādo, Kanzasas, Ņūmeksikas, Oklahomas, Oklahomas, Jūtas un Vaiomingas štatos. Desmitās apelācijas apgabala apelācijas tiesa ir viena no vidējā līmeņa pārsūdzību apelācijas tiesām federālajā sistēmā, kas ir uzreiz zem Amerikas Savienoto Valstu Augstākās tiesas.