Rīgā nule kā aizvadīta divu dienu starptautiskā konference “Cilvēka un ģimenes identitāte šodien un mūžīgi”. Konferenci atklāja Nenads Radeka – Novi Sad Nexus baznīcas Serbijā dibinātājs un galvenais mācītājs. Viņš runāja par dzīvības svētumu.

Mācītājs atgādināja, ka dzīvības svētums un tās neaizskaramība izriet no pārliecības, ka cilvēku ir radījis Dievs. Cilvēkam piemīt augstākā vērtība no ieņemšanas brīža līdz pēdējai dzīves dienai. Neviens šajā pasaulē nav radies nejauši un nav uzskatāms par lieku. Tāpat Radeks uzsvēra, ka diemžēl “bīstamākā vieta cilvēka dzīvībai nav Gaza vai Ukraina, bet mātes klēpis”. Abortos joprojām aiziet bojā vairāk cilvēku nekā karos. Kā norāda mācītājs, aborti un eitanāzija ir tiešs uzbrukums cilvēka dzīvībai.

Kad kāds saka, ka no vājajiem ir jāatbrīvojas, tad jāsaka, ka tieši viņi ir tie, kas mums ir visvairāk nepieciešami. Jēzus sacīja: “Ko jūs esat darījuši vienam no vismazākajiem, to jūs esat Man darījuši.” Mums jāparāda vislielākā uzmanība tieši tiem, kas par sevi parūpēties nevar. To nepārprotami apliecina Dieva Vārds. Tas ir Dieva bērnu uzdevums, pacelt balsis par tiem, kas nevar iestāties par sevi, norāda Radeks. Turklāt lielākoties jebkura cilvēku un interešu grupa var iet gājienos, protestos, rakstīt vēstules un aizstāvēt savas tiesības, bet ir viena, kas to nevar – tie ir nedzimušie bērni. Tādēļ viņiem ir nepieciešama īpaša aizsardzība.

2003. gadā Nenads Radeka un viņa sieva Vesna nodibināja organizāciju “A Place for Me” (“Vieta man”) ar skaistu vīziju – padarīt abortu neiedomājamu. Šī dzīvību atbalstošā organizācija ir palīdzējusi simtiem ģimeņu pārvarēt krīzes laiku. Klientiem tiek nodrošinātas bezmaksas konsultācijas, izglītība un vadība, taču lielākais prieks tās dibinātājiem ir par desmitiem mazuļu, kas tagad aug, pateicoties šīs kalpošanas darbam un ietekmei. “Vieta man” ir iedvesmojusi arī citus atvērt līdzīgas telpas piecās no sešām bijušajām Dienvidslāvijas valstīm.