Daudzi bērni Gvatemalas lielpilsētā skolu pamet 14 gadu vecumā, bet lauku apvidos - jau astoņu gadu vecumā un pievienojas vietējām bandām. Lai šādu tendenci mazinātu, izglītības iestāžu administrācija ir ieviesusi Bībeles biedrības izveidotu programmu "Atver grāmatu", kas caur Bībeles stāstiem, dziesmām un dejām māca skolēniem lasīt un arī iepazīstina ar Bībeli.

Gvatemalas bandas īpaši cenšas panākt, lai jauni zēni pievienojas tām. Tā kā viņi zina, ka bērni netiks ieslodzīti cietumā, bandas dod viņiem mobilos telefonus un māca, kā izspiest naudu pa telefonu. 11 gadus vecā Alison Estefinea Gutierrez sacīja, ka ir zaudējusi trīs brālēnus bandu vardarbības dēļ un ka Bībeles biedrības nodarbības ir palīdzējušas viņai piedot un kļūt mazāk agresīvai.

Programma arī ieviesta pusaudžu aizturēšanas centrā. Tur nonāk pusaudži par nelikumīgu ieroču nēsāšanu, slepkavībām un izspiešanām. Starp zēniem ir 15 gadus vecais Vilsons, kura acu priekšā nomira vecākais brālis. "Es dzirdēju šāvienus un tad redzēju, kā viņš asiņoja," viņš atcerējās. "Es gribēju atriebties, tāpēc 14 gadu vecumā pievienojos bandai." Vēlāk viņš tika arestēts. Apmeklējot programmu, viņš sapratis ka viņam nav vairs jāmeklē atriebība. Ar Bībeles biedrību ir saistīta vēl viena palīdzības programma "Bērniem ir bērni", kas strādā ar jaunām pusaudžu meitenēm, kurām iestājusies grūtniecība. Programma mācot meitenēm par vecāku un bērnu attiecībām.

Janvārī Gvatemalas jaunais prezidents, pretkorupcijas reformators Bernardo Arévalo, stājās amatā pēc mēnešiem ilgiem nemieriem. Viņš sola mainīt gvatemaliešu jauniešu likteni, galveno uzmanību pievēršot izglītībai, jo, lai cīnītos pret bandām un nabadzību ir jāinvestē izglītībā.