ASV Aiovas štats ir kļuvis par nesenāko štatu, kas ieviesis likumu, kura mērķis ir aizsargāt iedzīvotāju tiesības uz reliģijas brīvību. Aiovas štata republikāņu gubernatore Kima Reinoldsa (Kim Reynolds) otrdien parakstījusi likumu SF 2095, kas pazīstams kā Reliģijas brīvības atjaunošanas likums.

"Pirms trīsdesmit gadiem Reliģiskās brīvības atjaunošanas likums tika pieņemts gandrīz vienbalsīgi federālā līmenī," Reinoldsa teica paziņojumā. “Kopš tā laika reliģiskajām tiesībām arvien vairāk tiek uzbrukts. Šodien Aiova(-s štats) pieņem likumu, kas aizsargā šīs neatņemamās tiesības, tāpat kā to ir izdarījuši divdesmit seši citi štati, atbalstot principus, kas ir mūsu valsts pamatā.”

Tiesību akts nosaka, ka “valsts rīcība nedrīkst būtiski apgrūtināt personas reliģiskās pārliecības praktizēšanu, pat ja apgrūtinājums izriet no vispārēji piemērojama noteikuma, ja vien valdība nepierāda, ka šāda apgrūtinājuma piemērošana personas reliģiskās pārliecības praktizēšanai ir saistīta ar pārliecinoši nozīmīgu valdības interesi un ir vismazāk ierobežojošais līdzeklis šīs nozīmīgās valdības intereses veicināšanai.”

Likumprojektā ir ietverts noteikums, kas ļauj Aiovas iedzīvotājiem, kuri uzskata, ka viņu tiesības uz reliģijas brīvību ir apgrūtinātas, "izteikt šādu pārkāpumu kā prasību vai aizstāvību tiesas vai administratīvajā procesā un saņemt atbilstošu palīdzību, tostarp zaudējumu atlīdzināšanu, tiesas rīkojumu vai citu atbilstošu tiesisko aizsardzību". Konservatīvās reliģiskās brīvības nevalstiskās organizācijas Alliance Defending Freedom juridiskais konsultants Gregs Čafuens (Greg Chafuen) trešdien savā izteikumā uzslavēja likumprojekta pieņemšanu.

"Likums nenosaka, kurš uzvarēs visās domstarpībās, taču tas nodrošina, ka ikviens no Aiovas (štata) - neatkarīgi no viņa reliģiskās pārliecības vai politiskās varas - saņem taisnīgu uzklausīšanu, ja valdības rīcība piespiež personu pārkāpt savus reliģiskos uzskatus," piebilda Čafuens.