Saskaņā ar “Pew Research Center” veiktās globālās aptaujas datiem visreliģiozākās vietas parasti ir Subsahāras Āfrikas valstīs, Latīņamerikā un Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, savukārt vismazāk reliģiozas vietas parasti ir Eiropā un Austrumāzijā.

Pētnieki veica aptaujas 102 valstīs 15 gadus - no 2008. līdz 2023. gadam. Viņi uzdeva divus jautājumus: “Cik svarīga jūsu dzīvē ir reliģija?” un “Cik bieži jūs lūdzat?”. Aptaujā norādīts, ka vismaz 90% pieaugušo Senegālā, Mali, Tanzānijā, Gvinejā-Bisavā, Gvinejā-Bisavā, Ruandā un Zambijā uzskata, ka reliģija viņu dzīvē ir ļoti svarīga. Gluži pretēji ir Eiropā - “gandrīz visās aptaujātajās Eiropas valstīs iedzīvotāji visretāk atzīst, ka reliģija viņu dzīvē ir ļoti svarīga”.

Igaunijā, Čehijā, Dānijā, Šveicē, Apvienotajā Karalistē, Zviedrijā, Latvijā un Somijā tikai 10% vai mazāk pieaugušo atzīst, ka reliģija viņiem ir prioritāte. Bet Dienvidāzijā un Dienvidaustrumāzijā statistika nav tik viendabīga kā Subsahāras Āfrikā un Eiropā norādīja “Pew Research”.

Piemēram Indonēzijā, gandrīz visi pieaugušie (98%), piešķir lielu nozīmi reliģijai savās dzīvēs. Procentuāli, reliģijas nozīmei pieaugušo dzīvēs Indonēzijā ir vislielākais rādītājs. Turpretī tādām šīs grupas valstīm kā Singapūra un Vjetnama ir zemākie rādītāji šo valstu grupā. Singapūrā 36% pieaugušie piešķir lielu nozīmi reliģijai, bet Vjetnamā tikai 26%. Vidējais rādītājs - lielai reliģijas nozīmei cilvēku dzīvēs no 102 aptaujātajām valstīm ir 55%. Amerikas Savienotajās Valstīs tas ir 42%.

Savukārt lūgšanas nozīme pieaugušu cilvēku dzīvēs - vidējais rādītājs no 102 valstīm ir 46%, bet ASV tas ir 45%. Vislielāko nozīmi lūgšanai redz cilvēki no Latīņamerikas valstīm. 82% pieaugušie no Gvatemalas un Paragvajas atzīst, ka viņi lūdz katru dienu un lūdz arī publiski. Otrajā vietā ir Kostarika un Honduras ar 78%. Turpretī visā Eiropā, izņemot Turciju, lūgšanas nozīme ir zem vidējā rādītāja. Turcijā 60% cilvēku lūdz katru dienu, bet Igaunijā, Čehijā, Dānijā, Šveicē, Apvienotajā Karalistē, Apvienotajā Karalistē, Vācijā un Austrijā ik dienas lūdz mazāk nekā 10% pieaugušo. Bet Austrumāzijā, nevienā no valstīm pieaugušo skaits, kuri lūdz katru dienu nepārsniedza 21%.