Čehijas Senāta Drošības komiteja aicinājusi valdību izmeklēt iespējamo pareizticīgo baznīcu ļaunprātīgu izmantošanu Krievijas ietekmes operācijām Čehijā un pārkāpumu gadījumos izslēgt tās no baznīcu reģistra.

Krievu pareizticīgo baznīca Čehijā ir Maskavas patriarhāta turpinājums, kas ir cieši saistīts ar Krievijas valsti un ko vada patriarhs Kirils, kuram Čehijas valdība piemērojusi sankcijas par publisku atbalstu Krievijas sāktajam karam pret Ukrainu. Augusta sākumā Čehija izraidīja krievu pareizticīgo garīdznieku Nikolaju Liščenko, apsūdzot viņu ietekmes struktūru izveidē, lai atbalstītu Krievijas intereses Eiropas Savienībā (ES). Čehijas Senāta Drošības komiteja pēc savas iniciatīvas mudināja Čehijas kultūras ministru Martinu Baksu izmeklēt Krievu pareizticīgās baznīcas un Pareizticīgās baznīcas čehu zemēs darbību. Ja tiks konstatēts, ka šīs baznīcas darbojas ārpus likuma, ministram būtu jāapsver iespēja tās izslēgt no baznīcu reģistra. Čehijas Senāta Drošības komiteja arī uzsvēra, ka pieaug ar Krieviju saistītu personu ietekme Pareizticīgajā baznīcā čehu zemēs. Šī baznīca ir oficiāli neatkarīga no iepriekš minētās Krievu pareizticīgās baznīcas, un tai ir otrs lielākais sekotāju skaits Čehijā, lielā mērā pateicoties imigrantiem no Ukrainas.

Čehijas bažas atspoguļo plašākus Eiropas centienus ierobežot Krievijas ietekmi, kas tiek īstenota arī caur Krievu pareizticīgo baznīcu.