Ungārija ne tikai runā par solidaritāti, bet arī, stājoties rīcības pusē, sniedz tiešu palīdzību vajātiem kristiešiem," paziņoja Ungārijas valdības valsts sekretārs, kas atbildīgs par programmām, kas palīdz vajātiem kristiešiem. Paziņojums notika starptautiskajā reliģijas vai pārliecības dēļ vardarbību cietušo upuru piemiņas dienā.

Tristans Azbejs uzsvēra, ka pirms septiņiem gadiem uzsāktā programma "Ungārija palīdz" atbalsta kristiešu kopienu konsolidāciju Tuvajos Austrumos un sniedz humāno palīdzību, pārtiku un medikamentus pārvietotajiem kristiešiem vairākās Āfrikas valstīs. Viņš skaidroja, ka palīdzības sniegšana ir Ungārijas valsts interesēs, jo tā novērš jaunu migrācijas vilni. Piemiņas dienas ietvaros valsts sekretārs vērsa uzmanību uz to, ka saskaņā ar statistikas datiem vairāk nekā 300 miljoni cilvēku visā pasaulē tiek diskriminēti vai sistemātiski vajāti no dažādu teroristisku organizāciju puses savas kristīgās ticības dēļ.

Azbejs norādīja, ka par šo traģēdiju pasaulē notiek maz diskusiju, īpaši Rietumos, kur tiek mēģināts slēpt un pat noliegt, ka lielākā daļa pasaulē reliģiski vajāto cilvēku ir kristieši. Šobrīd viena no kristiešiem visbīstamākajām vietām ir Nigērija, kur vietējās teroristu organizācijas ik gadu nogalina no 3000 līdz 4000 kristiešu. Viņš arī atgādināja, ka pirms desmit gadiem teroristu organizācija "Islāma valsts" padzina kristiešus no Ninives līdzenumiem Irākas ziemeļos, kas ir "kristiešu apdzīvota teritorija kopš Bībeles laikiem". Simtiem tūkstošiem kristiešu ir aizbēguši no savas dzimtenes un Ungārija bija pirmā, kas atbalstīja vajātos kristiešus un iztukšoto ciematu atjaunošanu. Azbejs arī uzsvēra, ka vietējā palikusī kopiena vispirms lūdza palīdzību, lai atjaunotu savas baznīcas. Bez tā Ungārija toreiz vēl palīdzēja atjaunot sešus simtus bojāto ēku.

Pašreizējais mērķis ir stiprināt izglītības un sociālās iestādes un, atsākot lauksaimniecisko ražošanu, atbalstīt iztikas līdzekļus. Programma ir uzsākta, lai veicinātu pārcelšanos atpakaļ uz šo apvidu. Tas dod cerību, ka kristiešu klātbūtne var saglabāties plašākā Svētās zemes teritorijā, sacīja Tristans Azbejs.