Kādai kristiešu labdarības organizācijas brīvprātīgajai tika piešķirti 13 000 sterliņu mārciņu un atvainošanās no policijas pēc tam, kad viņa apgalvoja, ka viņas arests par klusu lūgšanu pie abortu klīnikas tika atzīts pa netaisnīgu un viņas cilvēktiesību pārkāpjošs.

Lai gan daži šo iznākumu uzskata par reliģijas brīvības ieguvumu, Apvienotās Karalistes valdība gatavojas ieviest valsts mēroga tiesību aktus, kas aizliedz lūgšanas abortu veikšanas vietu tuvumā. Izabellai Vonai-Sprūsai (Isabel Vaughan-Spruce) kompensācija tiek piešķirta brīdī, kad parādās ziņas, ka Lielbritānijas Iekšlietu ministrija gatavojas atzīt par krimināli sodāmām lūgšanas abortu klīniku tuvumā, izmantojot topošos "buferzonas" likumus.

Lai gan sākotnējā vadlīniju projektā decembrī bija norādīts, ka šajās zonās klusa lūgšana būs atļauta, nesenie atjauninājumi liecina, ka valdība to pārskata, un tagad ministri apsver iespēju aizliegt klusu lūgšanu abortu klīniku tuvumā. Leiboristu deputāte Stella Kreisija (Stella Creasy) platformā X norādīja: "Nevienam nav "tiesību" lūgt pie abortu klīnikas - ja vēlaties, varat lūgt par sievietēm mājās."

Vona-Sprūsa pirmo reizi tika arestēta, apsūdzēta un tiesāta 2022. gadā par klusu lūgšanu Birmingemas PSPO "buferzonā", kura aizliedz jebkādā veidā paust "piekrišanu vai nepiekrišanu attiecībā uz abortu pakalpojumiem". Pēc tam, kad 2023. gada februārī viņa tika pilnībā attaisnota no visām apsūdzībām, jau pēc dažām nedēļām viņu atkal arestēja, jo tā klusējot stāvēja tajā pašā zonā. Kad viņa policijai atzina, ka, viņa iespējams, "domās lūdza”, policists atbildēja: "Jūs teicāt, ka lūdzat, un tas ir pārkāpums." Šis incidents ir izraisījis starptautisku kritiku, tostarp no ASV Starptautiskās reliģiskās brīvības komisijas puses.

"Orvela "domu policijai" 21. gadsimta Lielbritānijā nav vietas, un, pateicoties juridiskajam atbalstam, ko man sniedza Lielbritānijas reliģiskās aizstāvības juristu organizācija, es priecājos, ka šodien saņemtais izlīgums to apliecina. Tomēr, neraugoties uz šo uzvaru, es esmu dziļi nobažījusies, ka šis pārkāpums varētu atkārtoties arī citos policijas spēkos," teic Vona-Sprūsa.