Pagājušajā nedēļā ASV Ohaio štata federālā tiesa nolēmusi, ka Ohaio skolas apgabals ir pārkāpis kristīgās skolotājas tiesības uz “Pirmo grozījumu”, un eksperti to vērtē kā uzvaru vārda brīvības un reliģiskās brīvības jomā.

Angļu valodas skolotāja Viviana Geraghtija (Vivian Geraghty) 2022. gadā atkāpās no amata, jo viņai tika likts lietot kāda skolēna "vēlamos vietniekvārdus". Arguments, ko viņa minēja savā prasībā, bija tāds, ka tādu vietniekvārdu lietošana, kas neatspoguļo bērna bioloģisko dzimumu, "liktu viņai pieņemt dzimuma identitātes koncepciju pretēji viņas reliģiskajai pārliecībai, ka Dievs ir radījis divus nemainīgus dzimumus - vīrieti un sievieti". Saskaņā ar apgabaltiesas tiesneses Pamelas Barkeres teikto, Džeksonas vietējais skolu rajons "piespieda Geraghtiju lietot skolēnu vēlamos vārdus un vietniekvārdus". Šādi rīkojoties, viņi piespieda skolotāju “izrunāt to, ko viņa nedomāja lietas sakarā, kurai ir politisks un reliģisks nozīmīgums”.

Sāra Paršala Perija (Sarah Parshall Perry), vecākā juridiskā līdzstrādniece no “The Heritage Foundation” platformā X rakstīja, ka šis tiesas lēmums ir "labas ziņas ticības brīvībai". Viņa piebilda: "Skolas nevar piespiest skolotājus, administratorus vai skolēnus lietot "vēlamos vietniekvārdus", ja tas pārkāpj viņu reliģisko vai citu pārliecību".