Ar starptautisku konferenci svin Ludviga Adamoviča dzīvi. Profesora, luterāņu mācītāja un arī Latvijas Republikas izglītības ministra Ludviga Adamoviča mūžs traģiski beidzās 58 gadu vecumā, taču salīdzinoši īsajā mūžā viņš bija paveicis iespaidīgu darbu.

Konference notika vēsturiskā vietā un laikā — tieši Ludviga Adamoviča dzimšanas dienā, 23. septembrī, ēkā, kur viņš pirms 140 gadiem nācis pasaulē. Adamoviča vārds kādu laiku bijis aizmirsts, bet nu atkal tiek gaismā celts — savā ziņā pateicoties viņa radiniecei Ingai Ozoliņai. Jau pirms vairākiem gadiem Talsos notika Adamoviču dzimtas salidojums, bet toreiz vēl neviens nenojauta, ka pēc dažiem gadiem Ozoliņai būs iespēja būt Kubalu skolas-muzeja vadītājai — ēkai, kas tik nozīmīga viņas dzimtai. Tāpēc 140. jubilejas pasākums notika tieši tur, un nedomājot aicinājumam uzstāties Adamovičam veltītā konferencē atsaukušies visi uzrunātie.

Jouko Talonens no Somijas vairākus gadus pētījis Ludvigu Adamoviču, un šoreiz konferencē viņš uzstājās ar lekciju par viņu kā daudzpusīgu teologu. Konferencei atsaucies arī Brāļu draudzes vadītājs Gundars Ceipe. Viņš Ludvigu Adamoviču dēvē par labāko vēsturnieku. “Esmu daudz vēsturnieku darbus lasījis un novērtēju, kā viņš ar avotiem strādājis. Viņš bija ļoti pedantisks, precīzs,” norāda Ceipe. Savukārt Inga Ozoliņa atzīst, ka viņai svarīgi parādīt šīs ēkas nozīmību. Un tā nav nozīmīga tikai Dundagas puses cilvēkiem. Ir vairāki ievērojami cilvēki, kas no Kubalu skolas nākuši. Viņa arī atklāj, ka nākotnes plānos ietilpst Kubalu skolas-muzeja restaurācijas projekts, lai vēsturiskās liecības varētu nest tālāk nākamajām paaudzēm.

Ludvigs Ernests Adamovičs (23.09.1884–17.06.1942.) bija luterāņu mācītājs, Latvijas baznīcas vēstures, latviešu senreliģijas un kultūras pētnieks, Latvijas Universitātes teoloģijas profesors un Latvijas izglītības ministrs. 947 grāmatu, rakstu un rokrakstu autors, kura darbi izdoti latviešu valodā, tulkoti un izdoti vācu, franču, angļu, zviedru un slovāku valodās. Kultūras fonda un Krišjāņa Barona prēmijas laureāts, apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeņa 2. un 3. šķiru un ārvalstu augstākās šķiras ordeņiem.