Slovākijā 22. septembrī aizvadīts ceturtais Nacionālais gājiens par dzīvību, kura mērķis bija panākt dzīvības aizsardzību no ieņemšanas brīža līdz dabiskai nāvei. Organizatori lēš, ka gājienā piedalījās 40 000 cilvēku.

Pēc pasākuma preses pārstāves Rebekas Lukačovas (Rebecca Lukáčová) teiktā, dzīvības aizsardzība vispirms un galvenokārt ir mīlestības jautājums. Dalībnieki bija sapulcējušies, “lai publiski paustu, ka vēlas labumu ikvienam cilvēkam, tostarp nedzimušiem bērniem”. Gājiena moto - “Mīlestība ir par dzīvību”. Kā teica gājiena pārstāvis Patriks Daniška (Patrik Daniška), gājiena prasība ir aizsargāt ikviena cilvēka dzīvību, jo īpaši nedzimušu bērnu dzīvību šajā laikmetā. Likumu, kas legalizē abortus, viņš raksturoja kā netaisnīgu, jo tas “atņem nedzimušiem bērniem aizsardzību, kas viņiem pienākas”. Tādēļ gājiena mērķis ir abortu atcelšana. Viņš piebilda: “Ja mēs kādu mīlam, mēs vēlamies, lai viņš būtu aizsargāts.”

Kopš 1989. gada, kad sabruka komunistiskais režīms, abortu skaits Slovākijā ir nepārtraukti samazinājies. Tas mainījās 2022. gadā, kad Slovākijā tika veikts vairāk abortu nekā iepriekšējā gadā. Saskaņā ar Nacionālā veselības informācijas centra datiem palielināts abortu skaits tika reģistrēts arī 2023. gadā, kad tika veikti 5420 aborti, kas atbilst 4,2 abortiem uz 1000 sievietēm reproduktīvā vecumā. Tajā pašā laikā dzimstības līmenis Slovākijā pēdējos divos gados ir ievērojami samazinājies.