Ateistu īpatsvars Apvienotajā Karalistē ir pieaudzis tiktāl, ka tagad var runāt par valsts "pirmo ateisma laikmetu", paziņojusi pētnieku grupa, publicējot plaša pētījuma par ateismu rezultātus.

Belfāstas Karalienes universitātes (Queen's University Belfast) vadītajā projektā "Ateisma izskaidrošana" tika aptaujāti gandrīz 25 000 cilvēku Brazīlijā, Ķīnā, Dānijā, Japānā, Apvienotajā Karalistē un ASV, lai noskaidrotu, kāpēc daži cilvēki ir ateisti un kāpēc dažās valstīs ir lielāks ateistu īpatsvars nekā citās.

Šajā pētījumā un iepriekšējā pētniecības projektā "Izpratne par neticību" (2017-2021) iegūtie dati tika apvienoti ar Lielbritānijas sabiedrisko attieksmju aptaujas un Pasaules vērtību aptaujas datiem, lai apgalvotu, ka Apvienotajā Karalistē pašlaik ir relatīvs ateistu vairākums.

Saskaņā ar 2021. gada Britu sociālo attieksmju aptaujas (British Social Attitudes Survey) datiem, kas tika apkopoti 2019. gadā, vairāk nekā puse respondentu (52%) norādīja, ka nepieder nevienai reliģijai, bet ceturtā daļa aptaujāto apgalvoja, ka netic Dievam.

Pirms četriem gadu desmitiem, 1981. gadā, trīs ceturtdaļas britu apgalvoja, ka tic Dievam, un tas liecina par to, cik ļoti ticība Apvienotajā Karalistē ir samazinājusies.

Arī 2021. gada Anglijas un Velsas tautas skaitīšanā vērojams līdzīgs samazinājums - 37,2% iedzīvotāju, norādīja, ka viņiem nav nekādas reliģijas. 2011. gadā tādi bija tikai ceturtā daļa no iedzīvotāju skaita. Savukārt to cilvēku skaits, kas sevi uzskata par kristiešiem, pirmo reizi samazinājās līdz mazākumam - patreiz tikai 46,2% no visiem Lielbritānijas iedzīvotājiem uzskatāmi par kristiešiem.

Ateisma izskaidrošanas pētniecības projektā piedalījās vairākas Apvienotās Karalistes universitātes, tostarp Londonas Brunela universitāte un Kentas Universitāte. Pētījumā tika konstatēts, ka divām lietām ir vislielākā ietekme uz ticību Dievam - vecāku audzināšanai un tam, ko sabiedrība sagaida attiecībā uz ticību Dievam.