Noslēgumam tuvojas divi Eiropas Komisijas Iekšējās drošības fonda finansēti starptautiski reliģisko kulta vietu drošības projekti, kuros kā viens no partneriem piedalās LELB Diakonijas centrs. Katram no projektiem ir atšķirīgi uzdevumi, bet vienots virsmērķis – pievērst uzmanību dievnamu un reliģisko kopienu drošībai un tās stiprināšanai.

Projekta SHRINEs galvenais mērķis ir dalīties ar zināšanām, instrumentiem un labo praksi saistībā ar drošības pasākumiem un tehnoloģiskajiem risinājumiem dievnamos un citās reliģisku norišu vietās. Otrs mērķis - attīstīt sadarbības tīklu Eiropā, kas apvieno dažādu nozaru speciālistus un reliģisko kopienu pārstāvjus, lai sekmētu tādu inovatīvu risinājumu attīstīšanu un ieviešanu, kas ļautu nodrošināties pret pašreizējiem drošības riskiem un jauniem apdraudējumiem. Projekta PARTES ietvaros, savukārt, tiek izstrādāts prevencijas modelis, kas balstās uz padziļinātu izpratni par vardarbīga ekstrēmisma fenomenu un tā izpausmēm, un tas paredz reliģisko kopienu iesaisti drošības pasākumu izstrādē, kā arī sabiedrības izglītošanu par ekstrēmisma retoriku un dažādu reliģiju specifiskajām iezīmēm.

Eiropas Komisijas Iekšējās drošības fonda projekti pirmo reizi tik lielā mērā veltīti reliģisko kulta vietu un kopienu drošības stiprināšanai, reaģējot uz pēdējos gados Eiropā pieaugošo reliģiskā ekstrēmisma, terorisma, naida izpausmju, huligānisma un citu nodarījumu radītajām sekām. Latvijas situācija šai jomā ļauj pateikties Dievam par apsardzību un iespēju ikdienas Viņu brīvi pielūgt savos dievnamos, tomēr dalība projektos ir devusi zināšanas un paaugstinājusi vērību pret nākotnē iespējamiem apdraudējumiem.