Arheologi ir atklājuši vienu no pasaulē senākajām kristiešu baznīcām senajā Artaksata pilsētā Armēnijā, kas sniedz ievērojamu ieskatu agrīnās kristietības izplatībā. Atklājums tiek uzskatīts par senāko dokumentēto baznīcu valstī, kas datēta ar 4. gadsimtu pēc Kristus dzimšanas, kad Armēnija kļuva par pirmo valsti, kas pieņēma kristietību kā valsts reliģiju.

Izrakumi šajā vietā veikti kopš 2018. gada un nesen atklāti astoņstūrainas baznīcas pamati ar krusta formas paplašinājumiem - struktūru, kas iepriekš Armēnijā nebija zināma, bet ir raksturīga agrīnās kristietības arhitektūrai Vidusjūras austrumu daļā. Aptuveni 30 metrus lielajai baznīcai bija vienkārša javas grīda, un tā bija grezni dekorēta ar importētu marmoru un terakotas flīzēm. Šie materiāli, kas datēti ar 4. gadsimta vidu, uzsver būves nozīmi un agrīno kristietības ietekmi reģionā. Artaksata, senās Armēnijas karalistes galvaspilsēta, uzplauka kā hellēnisma kultūras centrs un gadsimtiem ilgi bija nozīmīgs centrs. Šis atklājums atklāj vairāk ieskatu agrīnās kristietības arhitektūrā un uzsver Armēnijas kā kristiešu cietokšņa lomu.

Turpinot izrakumus, pētnieki cer atklāt vairāk detaļu, tostarp baznīcas sākotnējā iesvētītāja identitāti. Katrs jauns atklājums sola vēl vairāk izgaismot Armēnijas agrīno vēsturi un nozīmīgos arhitektūras notikumus, jo īpaši attiecībā uz dievnamiem, kas palīdzēja veidot kristietības izaugsmi reģionā.