Londonā bāzēts enerģētikas uzņēmums, kas pēta Vidusjūras austrumu daļas gultni, ir atklājis pasaulē senāko kuģi, kāds jebkad atrasts jūras dzīlēs. Uz kuģa atrodas pilnīgi neskarti keramikas trauki, kas izmantoti glabāšanai, un tiek uzskatīts, ka tie ir 3300 līdz 3400 gadu veci - iespējams, tieši mazliet pirms tā laika, kad Mozus izveda izraēliešus no Ēģiptes.

Uzņēmuma “Energean” darbinieki kuģi atrada ārkārtīgi dziļā jūras zonā, vairāk nekā jūdzi zem ūdens virsmas un 50 līdz 60 jūdžu attālumā no krasta, veicot kārtējo jūras gultnes izpēti. Kuģis identificēts kā Kanaāniešu kuģis no vēlā bronzas laikmeta.

Izraēlas Senlietu pārvalde (IAA) veiks turpmāku unikālā atraduma izpēti. Jēkabs Šarvits (Jacob Sharvit), kurš vada Izraēlas Senlietu pārvaldes (IAA) Jūras departamentu, skaidro: “Šķiet, ka kuģis ir nogrimis krīzes laikā – vai nu vētras, vai pirātiska uzbrukuma mēģinājuma dēļ, kas ir labi zināma lieta bronzas laikmetā.”

Šarvits uzskata, ka šis dziļūdens atradums ir nozīmīgs ar to, ka "līdz šim akadēmiskais pieņēmums bija tāds, ka tirdzniecība tajā laikā tika veikta, droši pārvietojoties no ostas uz ostu, gar ar acīm saskatāmām krasta līnijām. Šī kuģa atradums tagad maina visu  izpratni par seno jūrasbraucēju spējām: tas ir pirmais kuģis, kas atrasts tik lielā attālumā bez jebkādas iespējas redzēt kaut kādu sauszemes masīvu."